Yair Sneider Ayala Chacóna, Mayra Alejandra Quinceno Londoñob, Sandra Milena Montesino Rincón+c, Hermes Ordoñez Olivarezd

Authors

  • Mayra Alejandra Quinceno Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Yair Sneider Ayala Chacón Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Sandra Milena Montesino Rincón Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Hermes Ordoñez Olivares Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ

Keywords:

Processing plant, pork, health, safety

Abstract

The following article compiles a series of data that allow the analysis of the processing link in the pig production chain in the department of Santander. It is evident that one of the main limitations are the closures of animal processing plants due to non-compliance with sanitary requirements and poor sanitary practices, the lack of correct technical assistance implementation and the low investment in infrastructure, derived from the lack of knowledge of good manufacturing practices. In view of these challenges, it is necessary to analyze the key factors and limitations that influence the profitability of the swine production chain in Santander, in order to carry out a detailed study of the swine processing plants to determine which sanitary and structural aspects affect the closure of plants, as well as to identify opportunities for improvement that can be found, and finally, based on the identified shortcomings, strategies are proposed to strengthen the profitability of the swine sector in Santander, such as the application of good manufacturing practices - GMP in the processing plants, good hygiene practices, connection between producers and plants, better control in the transfer and slaughter of animals, increase of animal welfare at each stage of the production process, strengthening of the business network by connecting the production of pigs to ensure the availability of animals for legal slaughter

References

Departamento Nacional de Estadísticas (DANE), (2023). Encuesta de sacrificio de ganado (ESAG). Bogotá: boletín técnico.

Díaz Zuluaga, J. L. (2018). Modelos asociativos en la industria porcícola de Antioquia como herramienta para desarrollar la ventaja competitiva. Medellín.

Flórez, L. X. (2020). Planta de sacrificio animal, para la Provincia de Vélez, Santander. Trabajo de grado presentado como requisito para optar al título de arquitecta. Bogotá D.C. Universidad la Gran Colombia.

Fondo nacional de la porcicultura (Porkcolombia), (2023). Consumo de carne de cerdo en Colombia llegó a 13 kg por persona en 2022. Bogotá D.C.

González, E. N, (2014). Propuesta de política pública para la implementación del plan de racionalización de plantas de beneficio animal de Santander, contemplado en el decreto 2965 de 2008. Trabajo de grado en maestría en gestión pública y gobierno. Bucaramanga. Universidad de Santander.

Herrera cuéllar, C. M. (2017), Análisis del eslabón de producción de la cadena cárnica porcina. Bogotá D.C.

Instituto Nacional de Medicamentos y Alimentos (INVIMA), (2019). Situación actual plantas de beneficio de bovinos y porcinos como resultado de los planes de racionalización de plantas de beneficio. Bogotá D.C.

Instituto Nacional de Medicamentos y Alimentos (INVIMA), (2020). Resolución 2020037814. Lineamientos para la emisión del concepto sanitario en plantas de beneficio, desposte y desprese por parte del INVIMA. Bogotá D.C., Colombia. Ministerio de Salud y Protección Social.

Instituto Nacional de Medicamentos y Alimentos (INVIMA), (2023). Situación actual plantas de beneficio de bovinos y porcinos como resultado de los planes de racionalización de plantas de beneficio. Bogotá D.C.

Jaimes, A., (2016). Implementación de programas de calidad conducentes al cumplimiento del decreto 1500 de 2007 de la planta de beneficio de porcinos agropecuarias capachito, ubicada en el departamento de Norte de Santander. Trabajo de grado presentando como requisito para optar al título de microbióloga. Universidad de Pamplona.

Martínez, M. (2014). La investigación cualitativa (síntesis conceptual). Recuperado el 21 de 5 de 2023, de http://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/investigacion_psicologia/v09_n1/pdf/a09v9n1.pdf

Martínez, M., (2014). La investigación cualitativa (síntesis conceptual). Recuperado el 21 de 5 de 2023, de http://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/investigacion_psicologia/v09_n1/pdf/a09v9n1.pdf

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, (2011). Agenda de investigación y desarrollo tecnológico para la cadena cárnica porcina. Bogotá D.C. Giro Editores Ltda.

Ministerio de la Protección Social, (2007). Decreto número 1500 de 2007. Bogotá.

Ministerio de Medio Ambiente, (2022). Política Nacional de Protección y Bienestar Animal. Bogotá D.C.

Monje, C. A, (2011). Metodología de la investigación cuantitativa y cualitativa, guía didáctica. 1, 16-18. Neiva, Colombia. Universidad Surcolombiana.

Ordóñez, H. (2022). Estrategias para potencializar el eslabón de producción cárnico porcino en el municipio. Trabajo de grado para optar el título de magister en agronegocios. Bucaramanga. Universidad Santo Thomás.

Santiago, N. E. (2012). Organizar un plan de mantenimiento para la planta de beneficio Serviaeco. Universidad Francisco de Paula.

Verdouw, C., Beulens, A., Trienekens, JH y Wolfert, J. (2010). Modelado de procesos en cadenas de suministro impulsadas por la demanda: un modelo de referencia para la industria frutícola. Computadoras y electrónica en la agricultura, 73(2), 174-187. https://doi.org/10.1016/j.compag.2010.05.005

Published

2023-12-22

How to Cite

Quinceno, M. A., Ayala Chacón, Y. S., Montesino Rincón, S. M. ., & Ordoñez Olivares, H. (2023). Yair Sneider Ayala Chacóna, Mayra Alejandra Quinceno Londoñob, Sandra Milena Montesino Rincón+c, Hermes Ordoñez Olivarezd. CITECSA, 15(26), 38–46. Retrieved from https://revistas.unipaz.edu.co/index.php/revcitecsa/article/view/367

Most read articles by the same author(s)