Strengthening of Agribusiness ventures in the Municipality of San Vicente de Chucurí

Authors

  • Miyith Luseth Diaz Beltran Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Ana Milena Salazar Beleño Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Sandra Milena Montesino Rincón Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Leidy Andrea Carreño Castaño Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ
  • Mónica María Pacheco Valderrama Instituto Universitario de la Paz - UNIPAZ

Keywords:

Entrepreneurship, Entrepreneur, cocoa, coffee, avocado, diagnosis, formalization

Abstract

Entrepreneurship is shown as an engine of development and has gained importance in the different sectors and communities that have seen in it, a strategy to promote the economy and thus contribute to overcoming the conditions of poverty and vulnerability by proposing entrepreneurship as an alternative for development. integral, from the possibility of being entrepreneurs and distributing wealth through the generation of employment, opportunity and development. For this reason, this article aims to identify the entrepreneurs of San Vicente de Chucuri (Santander - Colombia), as well as to know and analyze in detail the general and particular characteristics of each enterprise and its environment.

212 entrepreneurs were identified that generate added value to the outstanding products of the Region such as cocoa, coffee, avocado, citrus, milk derivatives, handicrafts, tourism, among others. It was found that the main processed product is cocoa, which is considered the flagship crop of the Region followed by handicrafts. The main reason to be an entrepreneur is the business opportunity. In turn, the biggest obstacle that is perceived is the lack of opportunities to formalize their business and difficulty in accessing support and bank credit.

References

Acosta González, B. V., Zambrano Vargas, S. M., & Suárez Pineda, M. (2017). Emprendimiento femenino y ruralidad en Boyacá, Colombia. Criterio Libre, vol. 15, no 26, p. 215-236.

Atienza, M., Lufín, M., & Romaní, G. (2016). Un análisis espacial del emprendimiento en Chile. Más no siempre es mejor. EURE (Santiago), vol. 42, no 127, p. 111-135.

Barros, J. (11 de 09 de 2021). Semana Rural. Obtenido de Cacaoteros de Santander, los más productivos y ‘duchos’ en el monitoreo del clima: https://semanarural.com/web/articulo/cacaoteros-de-santander-los-mas-productivos-y-duchos-en-el-monitoreo-del-clima/1235

Bedoya Dorado, C., Castro Peña, M., & Hoyos Bravo, A. (2020). El emprendimiento rural en la construcción de paz: análisis de la (des) articulación en el Valle del Cauca, Colombia. Opera, pp. 91-117.

Cespedes Prada, C. (2012). Análisis Económico Y Ambiental De Los Sistemas De Producción En La Microcuenca Las Cruces En El Municipio De San Vicente De Chucuri. Bogota D.C: Universidad Javeriana Facultad De Estudios Ambientales Y Rurales Maestría En Desarrollo Rural Bogotá.

FEDECACAO. (11 de 09 de 2021). En san Vicente de Chucurí ya hay casos de éxito con Colombia Siembra. Obtenido de http://www.fedecacao.com.co/portal/index.php/es/2015-04-23-20-00-33/118-en-san-vicente-de-chucuri-ya-hay-casos-de-exito-con-colombia-siembra

Garcia Gonzalez, L. (2008). Condiciones del Emprendimiento en Colombia. El cuaderno ciencias estratégicas, 2(4), 167-186.

Hernández Sánchez, J., & Rodríguez Soto, J. (2013). Cuestionamientos sobre los esfuerzos en la implementación del emprendimiento en Colombia, una mirada desde el Estado, la academia y las agremiaciones. Emprendimiento y responsabilidad social, Volumen 11, Número 21.

Herrera Guerra, C. (2012). Una investigación en emprendimiento: Caracterización del emprendedor. ECONÓMICAS CUC, vol. 33, no 1, p. 191-204.

Luna Yerovi, G., Castro Ramírez, R., & Andrade Garófalo, C. (2018). Emprendimiento contable en el desarrollo empresarial. Ecuador: Departamento de Publicaciones CIDE.

Mendoza Gallego, J. A., Muñoz Álvarez, D., Sánchez Tovar, A. F., & Usme Salazar, A. R. (2020). Emprendimiento en tiempos difíciles: una oportunidad para jóvenes. Utopía y Praxis Latinoamericana, 25(11), 164-174.

Minniti, M. (2012). El emprendimiento y el crecimiento económico de las naciones. Economía industrial, vol. 383, no 1, p. 23-30.

Municipio de San Vicente de Chucuri. (2020). Plan de Desarrollo Municipio de San Vicente de Chucuri. San Vicente Avanza con Equidad. San Vicente de Chucuri.

Parra Ordoñez De Valdez, K. (2013). U estudio sobre la informalidad: factores que obstaculizan el emprendimiento y la formalización de las organizaciones durante la ultima decada en Colombia. Bogotá.

Patiño, J. D., Ruiz Ariza, A., & Pitre-Redondo, R. (2018). El emprendimiento en Colombia, una respuesta a los retos de competitividad y desarrollo sostenible. Revista Espacios, vol. 39, no 14.

Rovayo, G. (2009). El emprendimiento y la educación no siempre van en la misma dirección. Polémika, 1(2), 97. Obtenido de https://revistas.usfq.edu.ec/index.php/polemika/article/view/329

Vilela Mera, P., Govea Robinzón, E., & Vilela Govea, G. (2020). TILIDAD DE LA CONTABILIDAD PARA EMPRENDEDORES NO OBLIGADOS A LLEVAR CONTABILIDAD. Retos de la Ciencia, 4(8), pp. 55-75.

Published

2022-12-21

How to Cite

Diaz Beltran, M. L. ., Salazar Beleño, A. M., Montesino Rincón, S. M., Carreño Castaño, L. A., & Pacheco Valderrama, M. M. . (2022). Strengthening of Agribusiness ventures in the Municipality of San Vicente de Chucurí. CITECSA, 13(22), 14–22. Retrieved from https://revistas.unipaz.edu.co/revcitecsa/article/view/309

Most read articles by the same author(s)